Login
  • Username:

    Password:
  • Remember my login on this computer
  • Register
Users online
  • Users: 1 Guest
  • Most Users Ever Online Is On November 12, 2015 @ 9:42 pm

Retete culinare ro

May 13th, 2010

Mereu am fost un fan al mancarurilor romanesti. Dintre sutele de retete culinare ro pe care le-am strans de-a lungul timpului, cel mai mult imi plac cele de dulciuri si prajituri. Cozonaci umflati si pufosi, colaci si placinte… un deliciu. Insa in ultima perioada vad ca pe la TV nimeni nu mai mentioneaza preparatele culinare traditionale. Toata lumea e innebunita dupa mancarea chinezeasca, parca pului cu orez ar fi mai bun decat sarmalutele noastre.

Print This Post Print This Post
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Secretul plantelor

May 21st, 2010

Adevarata faza noua a chimiei vegetale - fitochimia - incepe in anul 1806 cand farmacistul belgian Serturner izoleaza pentru prima oara alcaloidul morfina din latexul de mac. El face primul pas pentru stabilirea metodei de obtinere a principiilor active pure din plante, deci a ‚Äěchintesentei” preconizata de inaintasii sai.

Aceste plante medicinale trebuie uscate cu grija si pastrate in conditii de temperatura si umiditate reduse astfel incat sa nu isi piarda calitatile curative.

Secolele XIX si XX se caracterizeaza prin studierea pe scara larga a substantelor chimice din plante: substante denumite si principii active. Se poate spune pe drept cuvant ca omul stapaneste planta !

Print This Post Print This Post
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Magheranul - semanare

January 13th, 2010

Magheranul este o planta termofila, necesita temperaturi ridicate intreaga perioada de vegetatie si este foarte sensibila la ingheturi si brume de primavara. Productia este conditionata de asigurarea unei umiditati moderate permanente. Prefera soluri usoare (avand in vedere inradacinarea superficiala), afanate, bine structurate, calde, bogate in humus si calciu.

Se cultiva prin semanat direct in camp sau prin rasad. Se seamnana in rinduri la distanta de 15-25 cm, folosind 4-5 kg samanta /ha, la adincimea de 0,5-1 cm, urmand ca dupa rasarire sa se practice rarirea pe rand la 10-15 cm. Rasadurile se produc in rasadnite sau solarii reci si se planteaza in camp conform schemei folosite la semanatul direct. Se aplica lucrari obisnuite de ingrijire: prasile sau plivit, rigare si fertilizare faziala daca se impune.

Recoltarea se face inainte de inflorire, in faza de formare a butonilor florali, prin taierea tufelor la 5-7 cm deasupra solului. Astfel, plantele pot lastari din nou, se obtine o a doua recolta in toamna cind plantele se smulg din pamant. Productia la hectar este de circa 10-12 t frunze verzi. Pentru obtinerea semintelor se aleg plante din cultura de consum, la care nu se recolteaza frunzele si in august-septembrie, cand semintele se brunifica si ajung la maturitate, recoltarea se face prin smulgere. Productia de seminte obtinuta este de circa 300-700 kg/ha.

Print This Post Print This Post
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Negrilica

January 13th, 2010

Este o planta anuala, erbacee care creste usor pe orice tip de sol, dar prefera pozitiile insorite. La noi in tara se cultiva prin gradini, cu deosebire in sudul tarii, dar apare si ca buruiana prin culturi sau pe coline insorite.
Se seamana primavara devreme, cu semanatoraea universala, la distanta de 50 cm sau in benzi (50 cm intre benzi si 15 cm intre randurile apropiate), la o adancime de 1-2 cm, folosind la hectar 10 kg samanta. Recoltarea se efectueaza cand 60-70% din plante au ajuns la maturitate, adica semintele sunt de culoare neagra. De pe un hectar se obtin 6-8 q seminte.

Print This Post Print This Post
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Patrunjel - cultivarea patrunjelului

January 13th, 2010

Patrunjelul are cerinte reduse fata de temperatura, temperatura minima de germinare fiind de 2-4oC, cea optima de 20oC, iar timpul de germinare este de circa 7 zile la temperatura de 25 grade C. Se poate reduce timpul de germinare daca se aplica o preinmuiere a semintelor pentru 12 ore in apa incalzita. In conditii optime de pastrare semintele raman viabile timp de 2-3 ani. Plantele tinere suporta temperaturi de -9oC, cele mature de -18oC si de aceea poate ierna in camp, iar plantele semincere se pot planta din toamna.

Daca in perioada semanatului sunt temperaturi de 4-5oC se prelungeste perioada de rasarire si exista pericolul cresterii gradului de imburuienare. Daca in cursul verii sunt temperaturi excesive asociate cu seceta, se intensifica aroma radacinilor si frunzelor, dar scade productia. In privinta apei cerintele sunt in general moderate, cu necesitati mai mari in peroada germinarii si ingrosarii radacinii, insa excesul determina o rasarire neuniforma, cesterea sensibilitatii la boli, putrezirea radacinilor, scaderea productiilor si pastrare necorespunzatoare.

Manifesta pretentii mari fata de lumina, nu suporta umbrirea si da rezultate bune pe terenuri insorite. In ceea ce priveste solul prefera solurile umede, bine drenate, cu expunere la lumina sau partial umbrite. Este mai pretentios fata de textura solului, in sensul ca pe soluri tasate, cu strat arbil subtire sau fertilizate cu gunoi de gajd in anul culturii radacinile se ramifica puternic. Referitor la fertilizate trebuie evitat excesul de azot si terenurile fertilizate organic in anul culturii.

Print This Post Print This Post
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Jales de gradina

January 13th, 2010

Este o specie termofila care refera zonele ferite de curenti, expuse la soare. La noi in tara conditiile propice sunt in sudul si sud-estul tarii. Se cultiva in afara asolamentului, departe de drumuri pentru a nu se prafui frunzele, care nu se pot curata din cauza creturilor si a perisorilor.

Se poate semana in sera in martie-aprilie, iar procesul de germinare dureaza 2 saptamani. Se repica si la momentul otrivit se planteaza afara (inceputul verii). Se pot face butasi de tulpina in mai cu plantarea directa in gradina, butasi de lemn pe jumatate maturat, in perioada iunie-august in rasadnita sau butasi din lemn matur, in noiembrie-decembrie in rasadnita rece. Acoperirea cu pamant a plantelor primavara sau toamna permite ca ramificatiile sa formeze radacini, formatiunile respective se preiau si se planteaza dupa 6-12 luni.

Print This Post Print This Post
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Sapunarita

January 13th, 2010

Planta reuseste pe orice sol moderat fertil si cu pozitie insorita.

Se seamana primavara in rasadnita rece, iar in momentul cand se poate manipula se repica in vase individuale si se planteaza afara la inceputul verii. Daca se dispune de suficiente seminte, se poate semana si direct afara catre mijlocul- sfarsitul primaverii.

Cele mai favorabile conditii de cultura se gasesc in Campia Transilvaniei si in zona de silvostepa din sud si vest, in special pe cernoziomuri.

Print This Post Print This Post
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...